Nebežte do odpadnutia!

10. januára 2011, steveliesky, Zdravie

Nie,  v žiadnom prípade nechcem priaznivcom džogingu vziať ich radosť alebo maratóncom vziať uznanie, ktoré si právom zaslúžia. Sú však ľudia, ktorým džoging môže spôsobovať problémy, najmä preťažovanie väzív, kĺbov a šliach. Bolesti a zápaly nielenže prerušia tréning, ale môžu byť príčinou vážnejších komplikácií.

Pre netrénovaných ľudí, alebo osoby postihnuté nadváhou je vhodná šetrnejšia forma pohybu  … chôdza, presnejšie povedané rýchla, dynamická chôdza – „power walking“ Pre zaujímavosť, vedeli ste že pri tomto spôsobe pohybu s dostatočnou prácou paží sa do pohybu zapojí viac ako 200 kostí a 660 svalov vášho tela?

Rýchla chôdza je výborná ako prevencia proti srdcovocievnym  ochoreniam, osteoporóze a je vynikajúcim pomocníkom znižovaní hmotnosti. Práve pre spaľovanie nadbytočného tuku potrebuje telo pracovať v primeranej pulzovej frekvencii a dostatočne  dlhý čas. Hovoríme tomu aeróbny tréning. Rozsah pulzovej frekvencie v ktorej by sme  sa mali pohybovať pre spaľovanie tukov závisí od stavu organizmu, pohlavia  a veku človeka.

Sú ľudia, ktorí sa stále pripravujú na chvíľu keď budú pripravení. K tomu aby človek začal s power walkingom netreba prečítať desiatky hrubých kníh. Stačí si osvojiť základné informácie a niekoľko dobrých rád, ktoré nájdete na internete alebo v bežne dostupných publikáciách. Zainvestujte do kvalitnej obuvi, ktorej je na trhu dostatočný výber, palice sú veľmi vhodným doplnkom, dávajú chôdzi väčšiu dynamiku a na mokrom teréne aj istotu. Z oblečenia je dôležitá hlavne nepremokavá bunda ak chodíte aj za dažďa. V každom prípade je vybavenie k tomuto športu podstatne lacnejšie ako pre iné disciplíny.


Najdôležitejšia je radosť. Aj mne nejaký čas trvalo, kým som si osvojil techniku, premohol prirodzený „odpor“ organizmu a objavil radosť, ktorú mi tento šport poskytuje. Prajem vám veľa šťastných kilometrov.